Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edward Bloom (Albert Finney) byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí (Ewan McGregor), kdy jej jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho mýtických dobrodružstvích nechybí obři, vlkodlaci, zpívající siamská dvojčata ani čarodějnice se skleněným okem, která dokáže nahlédnout do budoucnosti. Se svými fantastickými historkami se Bloomovi daří okouzlit každého kromě jeho syna Willa (Billy Crudup). Když pak Edward onemocní, jeho žena Sandra (Jessica Lange) se pokusí Willa přimět, aby ke svému otci znovu našel cestu. Will se musí pokusit oddělit pravdu od fikce a naučit se s heroickými činy i velkými prohrami svého otce žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 355)

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Neviem čím to je, ale čím som starší, tým mám radšej príbehy, ktoré sa točia okolo klasických rozprávkových tém a postavičiek - detstvo, prvé dobrodružstvá, bosorky a čarodejnice, obrovia, škriatkovia, cirkusy, kúzla a čary... A Veľká ryba moje chúťky dokonale uspokojila a urobila to s klasickým šarmom ála Tim Burton. A navyše, rozplynula moje neopodstatnené predsudky voči Ewanovi McGregorovi, ktorý sa pre túto úlohu snáď narodil, a potvrdila moju vysokú mienku o Alison Lohnan, z ktorej sa jedného pekného dňa určite stane hviezda, alebo aspoň hviezdička. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Obchádzal som tento kus asi 2 roky, bál som sa ho, pretože som vedel, kto ho režíroval :) No nakoniec som sa odvážil, a dopadlo to takto: Ten film nemá tvar, chuť, a hlavne motor :D ALE je to prvá BURTONOVKA, ktorá mi ničím nevadila, dokonca ku koncu ma celkom oslovila. Ajkeď neviem presne čím... :) Som zvedavý, či sa dočkám pre mňa 5hviezdičkového Tima.... ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film má dvě hlavní roviny: V realitě a současnosti se odehrává klasický vztahový příběh otce a syna a ve vyprávění se odehrávají příběhy ze života starého pana Blooma. Divácky vděčnější je pochopitelně otcovo vyprávění, protože to je přímo nabušené fantazií a s šedivou realitou toho nemá (?) moc společného. A hledali bychom někoho skutečně povolaného k vyprávění příběhů plných fantazie, pak na Tima Burtona by si člověk po filmech jako Střihoruký Edward vzpomněl mezi prvními.Chvíle, kdy sledujeme Ewana McGregora coby mladého Eda při jeho neuvěřitelných zážitcích patří k tomu nejzajímavějšímu, co film nabízí. Scéna s čarodějnicí a jejím okem („tak takhle teda umřu“) patří k mým nejoblíbenějším. Postupně ale graduje i linie ze současnosti, která vrcholí skutečně nádhernou závěrečnou scénou – dalo by se skoro říct katarzní. K nádhernému zážitku kromě hravé režie Tima Burtona přispívá krásná hudba Dannyho Elfmana a přesné herecké výkony zvláště McGregora a Finneyho. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tento film je nyní na 196. místě v TOP200 filmů na ČSFD. Obávám se, že se v ní už dlouho neudrží a já se tomu vůbec nedivím. Film je pěkný, dobrodružství stojí za to, ale já to sledoval tak trochu bez zájmu. Prostě mě to nedokázalo zaujmout tak, jak jsem čekal. Trochu chaos, minulost-přítomnost mi tady moc neseděla. Hlavně scény z přítomnosti mě docela uspávaly. Hezký příběh, který možná někoho pošle do kolen, ale mě bohužel ne. 65% ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Jen málo tvůrců si dokáže uchovat svůj režijní styl a nepodlehnout tlakům okolí a Burton je rozhodně jedním z nich. Svoje bizarní postavičky staví do ještě bizarnějších situací, hraje si s kouzlem romantiky, tady přidá špetku strachu, tady fantazie a výsledný mix na vás vychrlí v nezaměnitelném vizuálním balení s mohutnou vypravěčskou podporou, která je hlubší, než se na první pohled může zdát. Film stojí především na kontrastu, ve kterém s velkou dávkou samozřejmosti odhaluje všechno zvláštní a neuvěřitelné a z toho „normálního“ si dělá starosti a cítí k němu mnohem větší zodpovědnost. Je skvělým vypravěčem, dokáže se perfektně orientovat v jednotlivých příběhových rovinách, aby je na konci melancholicky poslepoval a nechal diváka umřít v záplavě slz. Velká ryba stojí z velké části i na zvučné podpoře hollywoodských hvězd v čele s Ewanem McGregorem, kterému se v poslední době zatraceně daří. Ze své role vyhmátl to nejlepší, co mohl nabídnout a prodal to tak skvěle, že tomu stejně jako jeho filmový syn budete chvílemi věřit. O to horší je pak návrat do všední reality, kde nefigurují ani obři, ani vlkodlaci a největším zážitkem dne je hádka s prodavačkou v supermarketu. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (35)

  • Červené auto, kterým jezdí mladý Edward Bloom (Ewan McGregor), je Dodge Charger rok výroby 1966. (funmaker)

Související novinky

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

Na ohnivé kometě v Era ART klubu

14.03.2015

V pražském Era ART klubu právě probíhá pravidelná úterní „jízda" Na ohnivé kometě! Od 3. března do 28. dubna zde můžete zhlédnout výjimečné sci-fi a fantasy snímky doprovázené následnou diskuzí se… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Reklama

Reklama